Dr. Jamal
Sinds het begin van de oorlog in Syrië in 2012 hebben ruim 1,5 miljoen Syriërs de Libanese bodem bereikt om de gevechten in hun land te ontvluchten. Om hen te huisvesten zijn er vluchtelingenkampen opgezet, maar de levensomstandigheden zijn er erg precair.
De debatten rond de opvang van vluchtelingen, vooral in Libanon, zijn hevig. Naast de religieuze en culturele spanningen wordt de economische en sociale last die zij met zich meebrengen door een groot deel van de bevolking als een last ervaren. Vandaag de dag spreekt een grote meerderheid van de Libanezen openlijk hun ontevredenheid uit over deze situatie die als een invasie wordt ervaren.
Verschillende Libanese verenigingen komen de vluchtelingen te hulp. Een van deze verenigingen is de Orde van Malta. Deze christelijke en apolitieke humanitaire organisatie heeft als enige doel de waardigheid van elke mens te beschermen, met respect voor zijn verschillen.
Dr. Jamal Ismaïl, van sjiitische overtuiging, is arts en zet zich al meer dan 25 jaar in voor de Orde van Malta. Hij trekt door de Bekaa-vlakte van kamp tot kamp om zorg te bieden aan de soennitische Syrische vluchtelingen.
Dr. Jamal zet zich volledig in om zijn patiënten te helpen: 12 uur per dag, op een leeftijd waarop velen aan hun pensioen denken, met een indrukwekkend plichtsgevoel. Dr. Jamal straalt een rustige kracht uit, een onmiskenbare aanwezigheid, een die grote artsen weten te ontwikkelen na jarenlange ervaring.
Alleen de behoefte aan zorg staat bij hem voorop, ongeacht rijkdom, religie of geslacht. Als iemand zorg nodig heeft, zal hij hem helpen.
De zeer bescheiden afkomst van dokter Jamal heeft ongetwijfeld zijn blik op de ander gevormd. In de hulpeloze en arme kinderen van de kampen vindt hij een stukje uit zijn eigen jeugd terug.
Dr. Jamal weigert hen, zoals een groot deel van de Libanese bevolking, uitsluitend vanuit politieke hoek te bekijken. Hij ziet niet langer Syriërs, Palestijnen, Libanezen, christenen, sjiieten of soennieten, maar patiënten, mensen die behandeld en gerustgesteld moeten worden.
Naast de politiek en de spanningen die in de Arabische wereld tussen sjiieten en soennieten heersen, is het de mens die Dr. Jamal ontmoet dankzij zijn werk. Zijn patiënten vinden de waardigheid terug van vrouwen en mannen naar wie geluisterd wordt in hun fysieke en psychische nood. Trots vertelt hij over de vertrouwensband die hij met hen heeft kunnen opbouwen.
Wil je de acties van Dr. Jamal volgen?
Dr. Jamal volgen